Kezdő útmutató

Hogyan Válasszak Szárat?

Hogyan Válasszak Szárat? - Kezdő útmutató, Szárak - Direct Darts
Ahogyan azt a nyilaknál már olvashattad a szára esetén is hasonló a helyzet, ami a választékot illeti. Olyan mennyiségben állnak rendelkezésre szárak, amiket nagyon nehéz felfogni így elhiszem, hogy nehézkes lehet eldönteni, hogy az adott szár tényleg jó választás e számodra. A szárak esetén az alábbi paraméterekben különbözhetnek a nyilak.
HOSSZ
A méret a szárak esetén bizony sokat számít, mivel ez az elsődleges tényező, ami meghatározza, hogyan fog a nyíl viselkedni a levegőben.
Dobás stílusonként változó mértékben, de összességében elmondható, hogy minél hosszabb és egy szár annál nagyobb lesz a nyíl beérkezési szöge minden egyéb tényező változatlansága esetén. Kezdőként érdemes tesztelni, hogy a Te dobásod, nyilad és kedvelt toll alakodhoz melyik szár hosszúság és kialakítás passzol a legjobban. Úgy érdemes variálni a szár és toll kombinációját, hogy lehetőség szerint 0-15%-os beérkezési szögre érkezz meg, ezzel minimalizálva az esélyét az elvesztett pontoknak. Ha negatív szögben érkezik meg a nyíl az azt jelenti, hogy a röppálya végére a nyíl hátsó rész lefele ható erőt generál így kevésbé lesz stabil a beérkezés mert a hegyre nem a megfelelő irányból összpontosul a súly. Ettől függetlenül van a profik között is példa arra, aki így szeret játszani például Justin Pipe. Nem meglepő módon nem ritkán látni, hogy reszelgeti a nyíl hegyét, hogy nehogy kiessen a táblából a nyila. A másik irány pedig inkább a betakarás miatt előnytelen, mert túlzottan nagy felületet fog kitakarni a táblából a bent lévő nyíl tolla így nem látsz rá, ahova dobni akarsz arról nem is beszélve, hogy ha csak egy picit kellene a bent lévő nyíl fölé dobni például egy D16 esetén az anélkül, hogy másik szögből dobnál igencsak nehézkes. Első vásárlás esetén sajnos nem tudok ökölszabály alapján tanácsot megmondani, hogy a te nyiladhoz, fogáspontoshoz, dobás stílusodhoz melyik lehet a legjobb így érdemes legalább a három legsűrűbben előforduló hosszúságból venni 1-1 szettet, hogy kéznél legyen a megfelelő.
ANYAG 
Anyag összetétel tekintetében ellenállósági sorrendben létezik titánium, karbon, aluminium, műanyag. 
A műanyag kivételével a többi anyaghasználat előnye, hogy nagyon ritkán törnek el viszont ezeknél az elhajlás az, amire érdemes figyelmet fordítani, mert egy olyan behatást követően, ahol a műanyag eltörne ezek csak deformálódnak. Legyen gyanús, ha elkezdenek furán viselkedni a nyilak a levegőben elképzelhető, hogy nálad is meghajlott a szár.
A műanyag hátránya, hogy bizony időről időre eltörik, illetve a Robin Hood effektusnak köszönhetően szétnyílik a toll tartó része és nem tartja meg megfelelően. Utóbbit elég jól lehet kezelni, ha a tollhoz gyűrűt használsz viszont ezzel elfogadod, hogy akkor se fog leesni a tollad amikor bizony nagyon jól jönne egy 180-ra való rápróbáláskor.
SÚLY
A különböző anyagokból készült szárak természetesen más súly metrikával is rendelkeznek. Azonos hosszúságot figyelembe véve az alábbi nehézségekkel kell számolni a nehezektől a könnyűek felé. Aluminium, műanyag, titanium, karbon. Tény, hogy ettől függetlenül azt is figyelni kell, hogy milyen vastag, illetve van e könnyítve lyukakkal az adott aluminium szár, mert sok esetben ilyen tervezési mintákkal ellensúlyozzák a súly differenciát így végeredményben nem fog műanyag társához képest eltérő súllyal rendelkezni.  
A súlynak továbbá azért lehet fontos szerepe, mert ha megtaláltad a számodra megfelelő nyilat, de nem úgy száll ahogy szeretnéd vagy nem abban a szögben érkezik be akkor akár anélkül, hogy a szár hosszát módosítanád tudod könnyíteni vagy nehezíteni a nyilad hátsó részét ezáltal alakítani a balanszot. Fontos megjegyezni azonban, hogy míg a műanyag szárakból végeláthatatlan mennyiségű méret és színkompozíció áll rendelkezésre addig a többi anyagból lényegesen szűkösebb választék. 
 +1
A fentieken kívül pedig még meg kell említeni, hogy léteznek olyan szárak amik lehetővé teszik a toll forgását. Funkciója az, hogy az egymás mellé érkező nyilak esetén a táblában lévő nyíl tolla az éppen érkező nyíl pályáját kevésbé fogja módosítani hanem inkább elforog ezáltal elméletben kevesebb olyan fordul elő, hogy a bentlévő nyíl negatív irányba torzított egy másik nyíl beérkezési pontján. Mindemellett meg kell vallanom, hogy ez - főleg amatőr szinten - fordított előjellel is elő tud fordulni, hogy pont úgy módosul a pálya, hogy a jobbik szektorba érkezik egy rosszul eldobott nyíl. Innentől úgy vélem preferencia kérdése a dolg.
KONKLÚZIÓ
Célszerű úgy megválasztani a száradat, hogy a nyilad minél simábban és stabilabban repüljön, ha pedig úgy érzed, hogy a preferenciáid alapján egy picit igazítást igényel a szetted akkor a lehetőségek tárháza nem fogja beszűkíteni a lehetőségeidet.

Következő olvasása

Hogyan Válasszak Tollat?
Hogyan Válasszak Nyilat? - Kezdő útmutató, Nyilak - Direct Darts

Szólj hozzá

Ezt a webhelyet a reCAPTCHA rendszer védi, és a Google adatvédelmi szabályzata, valamint szolgáltatási feltételei vonatkoznak rá.