Kezdő útmutató

Hogyan Válasszak Nyilat?

Hogyan Válasszak Nyilat? - Kezdő útmutató, Nyilak - Direct Darts

A jó hírem az, hogy mindenki számára létezik egy nyíl, ami a legjobban fog működni. Csak meg kell találnod. Ma már olyan választék áll rendelkezésre minden játékos számára, hogy statisztikailag szinte lehetetlen, hogy ne létezzen a Te dobásodhoz, fogásodhoz, preferenciáidhoz megfelelő nyíl test. Viszont a nagy választék velejárója, hogy a választás is sokkal nehezebb. A nyíl test kiválasztásakor az alábbikat érdemes szem elött tartani, hogy a választásod jónak bizonyulhasson.

SÚLY

Egyszerű dologról beszélünk és gondolhatnád, hogy nincs nagy jelentősége, de tapasztalatból mondom, hogy hatalmas különbséget tud jelenteni 1 gramm is. Első nyílként személy szerint 22 vagy 23 grammosat javaslok amennyiben nincs viszonyítási alapod. Ezt erősíti az a tény is, hogy a profi játékosok zöme is 21-24 g közötti nyilat használ. Természetesen egyéni preferenciák alapján ettől bármelyik irányba el lehet térni akár jelentősen is. Például csak, hogy szemezgessünk az ismertebbek között Stephen Bunting 12 grammos nyíílal játszik miközben Ryan Searle 32 g-os dárdával játszik. 

SÚLYPONT

Három súlypontot különböztetnék meg függően attól, hogy a test közepén - ettől előrébb vagy hátrább helyezkedik el a súlypontja. Első nyílnak érdemes egy közép súlypontú nyíllal kezdeni, mivel itt még a dobástól kezdve mindent ki kell alakítanod és egy erősen orrsúlyos nyilat nagyon nehéz, ha nem lehetetlen olyan szárral és tollal ellátni, hogy jól szálljon, ha te hátul szereted fogni a nyilat. Az egyenes középsúlyos nyílnak nagy előnye, hogy szinte bármelyik fogáshoz lehet igazítani az egyéb szerelvényekkel. 

ANYAG

Régen csak réz nyilak léteztek, amiket egy pillanat alatt taszított le a trónról a volfrám összetételű nyilak amint megjelentek. Ez nem véletlen mivel a nikkel-volfrám nyilak sokkal tartósabb darabok így főleg a fogáspontnál nagyon is számít, hogy mennyi idő után kopik meg a nyíl felülete, illetve az esetleges sérülések is kevésbé deformálják azt. Ma a réz testeket nevezhetnénk belépő szintű nyilaknak mivel elsődleges funkciójuk már csak inkább az, hogy olcsó megoldást nyújtsanak arra, ha valaki még nem biztos benne, hogy komolyabban is akar e ezzel a sporttal játszani. Illetve azoknak jelenthet jó választást, akik több heti rendszerességgel (se) veszik a kezükbe nyilaikat, ahol már nincs jelentősége a tartósságnak és a továbbiakban taglalt átmérő beli különbségnek. 

Az anyag összetétel másik velejárója, hogy sokkal tömörebb anyagról lévén szó egy 22 g-oss nikkel-volfrám nyílnak mindig is kisebb átmérője lesz mint ugyan olyan súlyú réz társának azonos hossz mellett. Ennek azért van jelentősége, mert egy nagyobb átmérőjű nyíl testtel sokkal nehezebb egymás mellé pakolni a nyilakat, hogy elhangozhasson a klasszikusa szááááááznyolvanc. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a tömzsi nyilaknak ne lenne relevanciája példának okáért hoznám fel Phil Taylort, aki ugyan nem réz nyilakkal, de kifejezetten tömzsi nyilakkal játszott világ életében és hát tudjuk mire vitte vele. Mind e mellett, ha megnézel egy 180-at, amit ő dob szemben egy sztenderd vastagságú volfrám tartalmú nyíllal szemben szemmel látható a különbség, hogy mennyivel kevesebb hely áll rendelkezésre. 

TAPADÁS/FOGÁS

Ez alatt az adott nyilat jellemző recézettséget vagy speciálisabb homorú/domború alakot kell érteni. Szintén preferencia kérdése, de léteznek nyilak onnantól, hogy konkrétan sima a teljes test felülete odáig, hogy (egyesek szerint) már-már elengedhetetlen a nyíl annyira intenzív a recézettsége. Kezdésként érdemes itt is egy középutat választani, amivel összhangban a gyártók is abban a kategóriában kínálják a legtöbb megoldásukat. Nagyon népszerű azok a megoldások, ahol a nyíl bizonyos pontján nincs vagy kisebb a recézettség, vagy valamilyen bemélyedés/kidudorodás van így segítve a játékost abban, hogy minden nyilat ugyan ott tudjon megfogni.

DIZÁJN

Ezt két oldalról is lehet nézni. Tényszerű oldalról nézve annak, hogy a nyilad fekete, piros vagy lila a dobásaidra nincs hatása. Másik oldalról nézve szerintem a legtöbb darts játékos átélte már, hogy az új nyila ami (persze jellemzően nem csak dizájnban) különbözött az előzőtől és kialakult a nyíl felé egy az előzőnél pozitívabb mentális állapota és azonnal újságolta otthon illetve a barátoknak, hogy az új nyíllal megeredt a 180-as eső és mekkorát dobott az eredményességén. 

Jól gondolod ez utóbbi nagy valószínűséggel csak placebo viszont koránt sem alul becsülendő. Ebben a kérdésben az igazi nagyágyú Peter Wright, aki már-már sportot űz abból, hogy mennyit cserélgeti a nyilait olyannyira, hogy akár meccs közben is előfordul, hogy nyilat cserél csak azért mert nem érzi jónak amivel éppen dob. Ha szereted a nyiladat ahogy kinéz, ahova esik a súlypontja, fogása, amilyen sima/érdes és hogy mennyire kényelmesen esik a kezedbe az igenis hatással van a játékodra vagy legalább az érzelmeidre ahogyan megéled a játékot és végeredményben ez lesz az amitől azt mondod, hogy egy darts tökéletes számodra nem?

KONKLÚZIÓ

Végeredményben tehát mindenkinek más az, ami szimpatikus és kényelmes pontosan ezért is lehet ekkora választék a kategóriában. Ha volt már nyilad biztos vagyok benne, hogy meg tudod fogalmazni, mi az, ami nem tetszik benne, vagy mivel lehetne még jobbá tenni. Ez alapján szerencsére van is lehetőséged találni egy másikat. Ha még nem volt nyilad és azt se tudod eszik vagy isszák ezt a sportot akkor se aggódj! A javaslatom, hogy válassz egy egyenes nyilat, aminek a rendezettsége szimpatikusnak tűnik. Sokaknak nincs is ennél több igényük egy nyíllal kapcsolatban. Amennyiben azok közé fogsz tartozni, akik többet szeretnének foglalkozni ezzel a sporttal akkor pedig elkezded az utadat egy jó alapról. Ezt követően csak tőled függ meddig vezet ez az út és ez alatt hány nyilat fogsz sajátodénak tudni. 

Következő olvasása

Hogyan Válasszak Szárat? - Kezdő útmutató, Szárak - Direct Darts
Darts Alapok: Avagy Mi Alapján Állítsad Össze az Otthoni Szettedet? - Játékszabályok, Kezdő útmutató, Nyilak, Táblák - Direct Darts

Szólj hozzá

Ezt a webhelyet a reCAPTCHA rendszer védi, és a Google adatvédelmi szabályzata, valamint szolgáltatási feltételei vonatkoznak rá.