Kezdő útmutató

Hogyan Válasszak Tollat?

Hogyan Válasszak Tollat?

Megérkeztünk a nyíl összeállításának utolsó részéhez a tollhoz. Ez lesz az, ami gyakorlatilag a nyilad alap dizájnját fogja meghatározni és ezzel fogod tudni saját szájízedre alakítani a nyilat. Mindemellett nem szabad megfeledkezni a funkciójáról sem.

ALAK

Nagyon sok kialakítással lehet találkozni, amik mind másképp befolyásolják a nyíl viselkedését. Egyszerű fizikáról beszélünk egyébként így a legfontosabb, amit figyelni kell, hogy mekkora a toll felülete, ami érintkezik a levegővel. Minél szélesebb és nagyobb a tollad annál nagyobb felületen érintkezik a levegővel így annál többet lassít a nyílon az útja során, aminek eredménye, hogy a dobásnak nagyobb íve van. Minél inkább azt szeretnéd, hogy a lehető leg egyenesebben haladjon a nyíl annál kisebb és szűkebb tollat érdemes választanod. 

Nagyon fontos adalék, hogy ez nem csak a röppályát fogja módosítani, hanem a beérkezési szöget is mivel egy szűkebb "gyorsabb" toll nem tart a nyíl hátsó felén annyit így az beérkezéskör lejjebb lesz mint egy nagyobb toll esetén. Ennek következtében, ha gyorsabb tollat teszel fel, de nem akarod, hogy a beérkezési szöget változzon akkor a szárad hosszához vagy súlyához is hozzá kell majd nyúlnod.

Ebben a kategóriában is a legtöbbek által használt méreteknél van kvázi végtelen variánsú színezés és dizájn.

VASTAGSÁG

Vastagság tekintetében elérhető a piacon 75 mikrontól egészen 180 mikronig. Ez azt fogja befolyásolni, hogy egy tollat meddig lehet használni. Nem szabad elfelejteni, hogy attól, hogy technikailag egy toll még használható (nem szakadt el) az nem feltétlenül jelenti azt, hogy érdemes is vele még játszani, mert egy vastag toll hátulja ugyan nem szakad el, de olyan mértékben képes deformálódni, hogy az már jelentősen befolyásolhatja a nyíl viselkedését a levegőben. Sztenderdnek a 100 mikron tekinthető a legtöbben ezzel szeretnek játszani így, ha nincs konkrét preferenciád akkor érdemes ezekből szemezgetni.

Következő olvasása

Hogyan Válasszak Szárat? - Kezdő útmutató, Szárak - Direct Darts

Szólj hozzá

Ezt a webhelyet a reCAPTCHA rendszer védi, és a Google adatvédelmi szabályzata, valamint szolgáltatási feltételei vonatkoznak rá.